Wilt u de lichtinval verbeteren en meer ruimte creëren in bijvoorbeeld uw zolder of bovenverdieping? Dan kunt u kiezen tussen een dakkapel of dakraam. Hoewel beide opties hun eigen voordelen hebben, verschillen ze aanzienlijk in ontwerp, functionaliteit en impact op uw woning. In deze blog verkennen we de belangrijkste verschillen om u te helpen de beste keuze te maken. 

VELUX dakkapel

Een dakkapel is een uitbouw die uit het schuine dakvlak van een woning steekt. Een dakkapel bestaat uit verticale ramen en een eigen dak. Het zorgt voor meer stahoogte en bruikbare ruimte binnen een zolderkamer of bovenverdieping. 

Voordelen van een dakkapel

  • Meer ruimte: Een dakkapel verhoogt de stahoogte en het voetoppervlak van uw vloer. Hierdoor wordt de ruimte groter en kunt u het bijvoorbeeld als slaapkamer of kantoor gebruiken!
  • Uitstraling: Dakkapellen geven de buitenkant van uw huis ook een aantrekkelijke uitstraling, wat ook weer de waarde van uw woning verhoogt.
  • Verhoogde lichtinval: Door de verticale ramen komt er meer licht binnen dan bij een standaard dakraam. 

Nadelen van een dakkapel

  • Hogere kosten: De installatie van een dakkapel is vaak duurder dan die van een dakraam. De constructie is namelijk redelijk complex.
  • Vergunning: Voor het plaatsen van een dakkapel heeft u meestal een bouwvergunning nodig.

VELUX dakraam

Een dakraam wordt direct in het schuine dakvlak geplaatst. Met een dakraam laat u meer natuurlijk licht binnen zonder dat de dakstructuur ingrijpend gewijzigd moet worden. 

Voordelen van een dakraam

  • Eenvoudige installatie: Dakramen zijn gemakkelijker en sneller te plaatsen dan dakkapellen.
  • Kostenbesparend: Deze optie is minder duur in zowel materiaal als arbeid.
  • Flexibiliteit qua plaatsing: Dakramen kunnen op verschillende plaatsen en in verschillende maten worden geïnstalleerd.

Nadelen van een dakraam

  • Beperkte ruimte: In tegenstelling tot dakkapellen, creëren dakramen geen extra bruikbare ruimte.
  • Minder stahoogte: Er is geen verhoging van de stahoogte onder een dakraam.

Welke optie is het beste voor u?

De keuze tussen een dakkapel en een dakraam hangt af van uw specifieke behoeften en omstandigheden. Overweeg een dakkapel als u meer ruimte wilt creëren voor bijvoorbeeld een extra slaapkamer of als u de uitstraling van uw woning wilt verbeteren. Een dakraam is een uitstekende optie als u snel en tegen lagere kosten meer licht op uw zolder wilt brengen. Wilt u liever eerst professioneel advies inwinnen? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag.