Het vervangen van een dakraam kan een geweldige manier zijn om meer licht en betere isolatie in uw woning te krijgen. Maar hoe vervangt u een VELUX dakraam nu precies? Hieronder leggen we u stap voor stap uit hoe u dit zelf kunt doen. Van het voorbereiden van het oude raam tot het veilig installeren van een nieuw exemplaar. Laten we aan de slag gaan!

Stap 1: Voorbereiding van het oude dakraam

Voordat u het dakraam kunt vervangen, is het belangrijk om het huidige raam goed te inspecteren. Vooral als u een VELUX dakraam vervangt, is het handig om de codering van uw oude raam op te zoeken. Deze code staat meestal op een typeplaatje dat u vindt achter de ventilatieklep. Deze informatie helpt u om het juiste nieuwe dakraam te kiezen. Meet ook de afmetingen van het huidige raam op.

Stap 2: Verwijderen van het oude dakraam

Het verwijderen van uw oude dakraam kan wat uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak is het goed te doen. Begin met het losmaken van de scharnieren en zorg ervoor dat u alle schroeven veilig opbergt. Als uw raam een oud VELUX model is, zorg dan dat u voorzichtig omgaat met eventuele kwetsbare onderdelen, zoals de houten omlijsting. Vergeet niet de binnenkant goed af te dekken om stof en vuil te vermijden.

Stap 3: Voorbereiden van het gat in het dak

Nu het oude raam eruit is, is het tijd om het dakraam gat voor te bereiden. Controleer eerst of het dakbeschot in goede staat is. Dit is ook een goed moment om eventuele vochtschade aan te pakken. Meet het gat zorgvuldig na, zodat het nieuwe VELUX dakraam perfect past. Dit zorgt voor een goede isolatie en voorkomt dat er later lekkages ontstaan.

Stap 4: Plaatsen van het nieuwe VELUX dakraam

U bent nu klaar om het nieuwe dakraam te installeren. Begin met het plaatsen van de onderste draagbalken en zorg ervoor dat alles waterpas is. Het VELUX dakraam wordt geleverd met een handige montagehandleiding, maar over het algemeen volgt u deze stappen:

1. Plaats het raamkozijn in het gat en bevestig het stevig met schroeven.

2. Controleer of het raamkozijn recht zit.

3. Monteer vervolgens het raamblad en zorg ervoor dat het soepel opent en sluit.

Stap 5: Afwerking en isolatie

Zodra het dakraam stevig op zijn plek zit, is het belangrijk om de afwerking goed te doen. Breng isolatiemateriaal aan rond het dakraam om koudebruggen te voorkomen. VELUX ramen worden vaak geleverd met een isolatieframe dat speciaal hiervoor is ontwikkeld. Daarna kunt u de dakpannen rondom het dakraam weer terugplaatsen.

Stap 6: Afwerking van de binnenkant

Nu het raam goed is geïnstalleerd, is het tijd om de binnenkant netjes af te werken. Denk hierbij aan het schilderen van de omlijsting of het plaatsen van nieuwe vensterbanken. Als u hebt gekozen voor een VELUX dakraam met kunststof afwerking, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over onderhoud, omdat deze vrijwel onderhoudsvrij zijn.

Voordelen van het vervangen van uw dakraam

Het vervangen van een oud dakraam door een nieuw VELUX dakraam biedt tal van voordelen. Zo krijgt u een betere isolatiewaarde, wat uw energierekening verlaagt, en geniet u van meer daglicht dankzij het grotere glasoppervlak van de nieuwe VELUX modellen. Bovendien voorkomt een nieuw raam vochtproblemen en heeft het standaard 10 jaar garantie.